Welcome to save@work - helping offices to save energy and cut carbon.

Save@work van start

Op 1 maart start in 9 Europese landen de wedstrijd Save@work. 21 gebouwen van 18 Vlaams-Brabantse gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant zelf vertegenwoordigen België in dit Europese project om energie te besparen. De deelnemende gemeenten zijn Aarschot, Asse, Beersel, Boutersem, Diest, Glabbeek, Haacht, Halle, Kampenhout, Keerbergen Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Opwijk, Tremelo, Vilvoorde, Zemst. Het project wordt in België gecoördineerd door Arbeid & Milieu vzw. Op 25 februari is het startmoment voor de Belgische deelnemers in het Provinciehuis van Leuven.

Download hier het persbericht.

 

 

 

Wie bespaart het meeste energie?

De inzet van Save@work is energie besparen in de deelnemende gebouwen via gedragsverandering. Campagnes en studies tonen immers aan dat pure gedragsverandering al een grote invloed kan hebben op energiegebruik en een besparing van 5 tot zelfs 20% kan realiseren.

Daarnaast is het ook een wedstrijd tussen de deelnemers. Na een jaar energie besparen zullen de 3 meest succesvolle gebouwen bekroond worde : het gebouw met de meeste energiebesparing, het beste actieplan en de beste campagne. De werknemers van deze gebouwen zullen daarvoor letterlijk én figuurlijk in de bloemetjes worden gezet.

Werknemer kan samenleving vergroenen

‘We geloven sterk in de rol van de werknemer in de vergroening van onze samenleving. Met deze campagne willen we mensen inspireren en motiveren om spaarzamer met energie om te gaan op het werk. Behalve de klassieke tips zoals computers én schermen, lichten en koffiemachines uitzetten op het einde van de werkdag, zetten de teams ook in op beter beheer, zoals het automatisch in- en uitschakelen van apparaten wanneer nodig’, zegt Inge Luyten, coördinator van Arbeid & Milieu vzw, de Belgische partner van het Europees project.

Stap op weg naar klimaatneutrale provincie

Arbeid & Milieu sloeg de handen in elkaar met de provincie Vlaams-Brabant. Door hun krachten te bundelen kon de campagne worden uitgerold in 21 gebouwen.
Het gaat om de gemeentehuizen van Aarschot, Asse, Beersel, Boutersem (gemeentehuis én OCMW), Diest, Glabbeek (enkel OCMW), Haacht (enkel OCMW), Halle, Kampenhout (gemeente en politie in één gebouw), Keerbergen (politie, gemeente en OCMW in één gebouw), Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Opwijk, Tremelo, Vilvoorde, Zemst (gemeentehuis én OCMW) en het Provinciehuis van Vlaams-Brabant.

‘We zijn trots dat Vlaams-Brabant de enige Belgische provincie is die aan dit Europees project meedoet’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Save@work past perfect in onze ambitie om klimaatneutraal te worden. Recent nog legden we een energiebeleidsverklaring af. Hierin nemen we ons voor om met het provinciehuis tegen 2020 20% minder energie te verbruiken, 55% minder CO2 uit te stoten, 20% hernieuwbare energie te voorzien en minstens één groot project van hernieuwbare energie te realiseren. Daarnaast is het de bedoeling om voor alle infrastructuurwerken, zowel nieuwbouw als renovatie, de nieuwe BEN (Bijna-Energie-Neutraal)-eisen toe te passen’.

Save@work van start

Op 25 februari treffen alle deelnemende Vlaams-Brabantse energieteams elkaar van 13 tot 15.30 uur tijdens het startevenement in het Provinciehuis in Leuven.
Na een spoedcursus gedragsverandering van communicatie-experte Fran Bambust, de laatste tips & trics vanuit de projectcoördinator en een starterskit vol met handige tools en campagnemateriaal zijn de 21 teams klaar om te beginnen met de wedstrijd.

Adres: Provinciehuis, raadzaal, Provincieplein 1 in Leuven

Meer info: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand