Welcome to save@work - helping offices to save energy and cut carbon.

Vlaanderen wint Europese energiebesparingscampagne Save@work

Met de Europese campagne Save@work bespaarden 176 energieteams en bijna 17.000 werknemers energie in de overheidsgebouwen waar ze werken. De werknemers deden dit door een jaar lang in te zetten op gedragsverandering. Van de deelnemende gebouwen realiseerde 73% een besparing, samen goed voor 4.841.775 kWh, een daling van 10% ten opzichte van hun gezamenlijk jaarlijks verbruik en een besparing van € 524 530. Vlaanderen wint met het gemeentehuis van Zemst deze Europese campagne, de collega’s slaagden er in om maar liefst 25% te besparen! De tweede plaats is voor het Zweedse gemeentehuis Markaryd zij bespaarden 20% en de derde plaats is voor het Letse gemeentehuis Smiltene, waar ze 19,5% bespaarden.

Samen energie winnen?
In de 176 deelnemende kantoren werd begin 2016 een energieteam samengesteld met medewerkers uit diverse diensten. De energieteams zetten zich een jaar lang in om energie te besparen door energiezuinig gedrag bij zichzelf en hun collega’s aan te moedigen. De energieteamleden gaven uiteraard het goede voorbeeld, verspreidden energietips, organiseerden acties en gingen aan de slag met het Europees campagnemateriaal zoals posters, stickers, deurhangers, chocolaatjes om te belonen….

 

“In de energietransitie is innovatie belangrijk, maar dit project toont dat we de rol van medewerkers in het terugdringen van energieverbruik niet mogen onderschatten. De combinatie zorgt voor een duurzame win-win”, aldus Emma Denorme, projectcoördinator van de campagne in Vlaanderen.

“We zijn bijzonder trots dat de Vlaams-Brabantse gemeente Zemst winnaar is geworden van dit Europese project. We hebben de ambitie om als provincie tegen 2040 klimaatneutraal te zijn”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Maar dat kunnen we niet alleen. Lokale besturen spelen hierin een niet te onderschatten rol. We ondersteunen hen bij het opzetten en uitvoeren van gemeentelijke klimaatactieplannen. Energie besparen is een belangrijk onderdeel van deze klimaatactieplannen en een belangrijke piste om klimaatneutraal te worden”.

“Het hele jaar door hebben de energieteamleden zich hard ingezet om de verwarming of airco uit te zetten of lichten te doven in lege vergaderlokalen of bureaus. Deze acties, in samenwerking met de collega’s en kleinere maatregelen zoals een betere verwarmingsafregeling hebben de 25% besparing opgeleverd. De wedstrijdformule zorgde voor de extra motivatie,” zegt een fiere schepen Koen Vandermeiren.

Download hier het persbericht (in pdf).
Perscontact
Emma Denorme,
projectcoördinator Save@work<br< a=""> />This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
02 325 35 01 / 0496 747526
Meer info: www.saveatwork.be

 

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand