Welcome to save@work - helping offices to save energy and cut carbon.

2000 werknemers in Vlaams-Brabant besparen samen meer dan 7% energie

De energiecampagne Save@work heeft een totale besparing van meer dan 776 000 kWh opgeleverd. In 21 kantoren in Vlaams-Brabant namen meer dan 2000 werknemers deel. De gemeenten Zemst, Diest en Liedekerke kwamen als winnaars uit de bus: zij winnen naar keuze een duurzaam personeelsbuffet, een teambuilding activiteit of de financiering van extra energiebesparing in het gebouw.

Download het persbericht

Jaarverbruik van twee kantoorgebouwen bespaard

De werknemers realiseerden de energiebesparing door in te zetten op gedragsverandering. Samen bespaarden ze meer dan 776 000 kWh*, een daling van 7% ten opzichte van het totale jaarverbruik van de 21 deelnemende gebouwen of evenveel als het dubbel van het jaarverbruik van het stadhuis van Diest, met 74 werknemers. In het gemeentehuis van Zemst realiseerden de werknemers de grootste energiebesparing, een daling van maar liefst 25% van het jaarlijks energieverbruik. 

Meer dan 120 werknemers engageerden zich in het energieteam van hun gebouw. Zij waren de motor van deze campagne. Ze kregen uiteraard heel wat tips en campagnemateriaal, maar het zijn de energieteams die dit op maat van hun collega’s en hun gebouw vertaalden”, aldus Emma Denorme, projectleider van de campagne in België. 

Inzetten op gedragsverandering in kantoorgebouwen is slechts één van de vele vereiste maatregelen om onze CO2-uitstoot drastisch te doen dalen. Ook technologische innovatie is belangrijk, maar dit project toont dat we de rol van medewerkers in het terugdringen van energieverbruik niet mogen onderschatten.

Hoe kan je Samen energie winnen?

In de deelnemende kantoren werd begin 2016 een energieteam samengesteld met medewerkers uit diverse diensten. De energieteams zetten zich een jaar lang in om energie te besparen door energiezuinig gedrag bij zichzelf en hun collega’s aan te moedigen. Zij gaven het goede voorbeeld, verspreidden energietips en organiseerden acties. De stappenclashes, liftvrije weken en wedstrijden tussen de diensten onderling waren een groot succes. De energieteams brachten ook de energieslurpers in kaart en gingen aan de slag met enkele quick wins. Zo vervingen ze oude lampen door energiezuinige LED’s, verwijderden ze overbodige lampen, plaatsten ze timers, regelden een onderhoud en betere afstelling van de verwarmingsinstallatie, …. De jury gaf de prijs  voor de beste campagne aan het stadhuis van Diest. Het gemeentehuis van Liedekerke ontving de prijs voor het meest beloftevolle toekomstplan. 

Over Save@work en de deelnemers

De wedstrijd Save@work is een internationale campagne en wedstrijd die plaatsvond van 1 maart 2016 tot en met 28 februari 2017 en dit in negen Europese landen. Meer dan 17 000 medewerkers werden aangesproken door de 176 energieteams. Op 20 juni maken de organisatoren de Europese winnaar bekend.

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunde dit project en deed ze zelf mee in het Provinciehuis. De overige 20 Belgische deelnemende gebouwen zijn kantoorgebouwen van lokale overheden in de provincie Vlaams-Brabant. De 21 deelnemende gebouwen vindt u hier op onze website

Arbeid & Milieu vzw is de Belgische partner voor het Europese project dat via haar Horizon 2020 programma het project financierde. 

 Meer weten? 

  • Bestel hier de brochure met de ervaring en resultaten van Save@work, de energiebesparingscampagne die in 2016-2017 plaatsvond in 21 kantoorgebouwen in België, maar ook in 8 andere Europese landen (verschijnt in de zomer 2017). 

Zelf aan de slag gaan?  

  • Lees hoe jij aan de slag kan op samenenergiewinnen.be
  • Contacteer Emma Denorme (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 02 325 35 01)
     * De energiebesparing is gebaseerd op het verschil in energiegebruik ten opzichte van voorgaande jaren.

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand