Welcome to save@work - helping offices to save energy and cut carbon.

Nieuws uit de UK: loont het de moeite?

Het energieteam van Telford (UK) twijfelt er niet aan: op het einde van de werkdag moeten de computerschermen uit. Maar, ze stelden zich de vraag: is het nuttig om onze collega’s te vragen om ook de schermen uit te schakelen wanneer ze hun bureau voor slechts een paar minuten verlaten?

Schermen zijn tegenwoordig immers energie-efficiënt, dus maakt het nog een significant verschil? Wel, ze namen de proef op de som en komen tot volgende conclusie (tromgeroffel!):

Neen, het loont niet echt de moeite, als het slechts gaat over één computerscherm, het vermogen in stand-by (als het oranje lampje brandt) is immers slechts 1 watt. Zoals jullie weten wordt energieverbruik gemeten in kilowattuur (kWh), waarbij 1 kWh gelijk is aan de hoeveelheid energie die een machine met een vermogen van 1000 watt gebruikt in 1 uur tijd.
Om het je te kunnen voorstellen geven we enkele voorbeelden van hoe snel andere apparaten 1 kWh gebruiken:

  • Een volledige vaatwasser of wasmachine cyclus
  • 3 uur kijken naar een plasma-tv
  • Het laten koken van 10 waterkokers
  • 1 uur strijken
  • Een koelkast (inclusief diepvries) die ongeveer 3 uur aan staat

Eén computerscherm moet al 1000 uur (ongeveer 41,5 dagen) in stand-by staan om 1 kWh te gebruiken. Maar, voor twee schermen is dat al na 500 uur en voor 4 schermen al na 250 uur, .... In het kantoor in Telford staan momenteel ongeveer 490 schermen. Als ze allemaal in standby staan is 1 kWh energie al opgebruikt na ongeveer 2 uur. Beeld je in hoeveel het verbruik van computerschermen in stand-by bedraagt als we alle schermen van lokale overheden optellen, en dat is nog niets als we aan alle kantoren in ons land denken.

Zo komen we tot de essentie van de Save@work campagne: kleine veranderingen in energiegedrag (het uitzetten van je computerscherm) kunnen een grote impact hebben. En ook al zal het uitzetten van onze computerschermen als we ze niet gebruiken, niet de grootste impact hebben op onze besparingscijfers (en dus de kans om te winnen), de gewoonte aannemen zal wel een verschil maken. Des te meer als we deze gewoonte ook thuis toepassen en als je dergelijke kleine gewoontes ook op andere toestellen systematisch gaat toepassen.

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand