Welcome to save@work - helping offices to save energy and cut carbon.

Nieuws uit Italië: Over het ontstaan van het energieteam en het #Alloraspengo* project

Het was op een warme zomermiddag in augustus 2015 dat we een uitnodiging kregen van AESS (de Italiaanse partner) om deel te nemen aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. doelstellingen van het project spraken ons onmiddellijk aan, maar er rezen ook heel wat vragen: hoe zullen we onze collega’s kunnen betrekken zonder over te komen als een zaag en hoe voorkomen we in zo’n project argumenten om niet mee te moeten doen? We besloten er voor te gaan en in te zetten op het energieteam: we starten met het informeel polsen bij collega's die al gevoelig zijn voor het thema en trachten hen te overtuigen om mee te stappen in het project.

En zo werd ons energieteam geboren: we hadden heel wat plezier tijdens de brainstorm over de activiteiten die we wilden organiseren en we spraken van in het begin af dat ieder teamlid slechts doet waar hij/zij goed in is:

  • Marco (onderhoudsdienst) beantwoordt de technische vragen;
  • Mauro (onderhoudsdienst) plaagt de collega’s die niet genoeg hun best doen om energie te besparen (iedereen is van hem gewoon dat hij collega’s plaagt);
  • Monia (communicatiedienst) helpt met de organisatie van sensibiliserings- en bewustmakingsactiviteiten;
  • Annarosa (dienst onderwijs) is de natuurlijke ‘brug’ naar de scholen toe;
  • Annamaria (personeelsdienst) helpt iedereen met haar positieve energie en creatieve ideeën;
  • Marialuisa (milieudienst) e) triggert constant collega’s om te zoeken naar kosteloze energiebesparingsideeën.
    en tot slot…
  • onze Joker: een wisselende persoon. Afhankelijk van de verzamelde ideeën vragen we collega’s met de juiste expertise erbij (omdat ze over het onderwerp meer weten dan ons) en vragen we hen om ons te helpen. Ze krijgen er steeds een brede glimlach voor terug.

De energieteamleden willen meer doen dan wat verwacht wordt van hun takenpakket en willen in het project Save@work ook plezier kunnen maken. Zo is het allemaal begonnen en zo kwamen we op één van onze ideeën, namelijk "#Alloraspengo" (dan zet ik ‘t uit) - , met dank aan een Joker. Dit is een project waarmee we secundaire scholen aanmoedigen om ICT applicaties en kleine tools te ontwerpen en ontwikkelen waarmee energieverbruik kan gemonitord worden (www.alloraspengo.it).

In juni 2016 was er een elektriciteitspanne van enkele minuten. Een collega riep: “Dit moet Marialuisa zijn, zelf als ze op vakantie is, weet ze dat we de lichten aan hebben gelaten"

Tekst geschreven door Marialuisa Campani (gemeente Maranello, Italië).

 

Alloraspengo is Italiaans voor "Dan zet ik ’t uit"

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand