Welcome to save@work - helping offices to save energy and cut carbon.

Nieuws uit België: EAST in de praktijk

Jullie werden al geïnspireerd door de UK, Zweden, Oostenrijk, Letland en Duitsland. In augustus werd onderstaande Belgische info doorgegeven aan de andere Europese deelnemers*. 

 

Gedrag veranderen doe je niet zomaar. Hierover vind je meer info in het strategisch handboek (p. 7). Op het startmoment maakten we kennis met het letterwoord EAST dat stelt dat je het 'juiste' gedrag kan bevorderen door de nodige actie "Eenvoudig, Aantrekkelijk, Sociaal en/of Tijdig" te maken. 

We geven jullie enkele voorbeelden van toepassingen van EAST die jullie gebruiken voor Save@work. 

- Eenvoudig: het energieteam van Liedekerke maakte deze handleiding, om de collega’s te helpen om het energiebeheer van hun computer zo in te stellen dat er geen overbodige energie verbruikt wordt. Dat is twee maal ‘eenvoudig’: de handleiding helpt de collega’s én nadien doen de standaardinstellingen voor hen het nodige werk.

- Aantrekkelijk: in het stadskantoor van Leuven worden de winnaars van kleine acties publiekelijk vermeld op hun blog én krijgen de winnaars een presentje (winnaars Green Clicks, winnaars duurzame dienstverplaatsingen). 

- Sociaal: het energieteam van Asse laat weten dat de schepen die mee aan de kar trekt voor hen een grote meerwaarde is. In Diest lanceerden ze via dit filmpje de campagne: het is duidelijk dat het in de verf zetten van het goede voorbeeld en het wij-gevoel hier een positieve uitstraling heeft.

- Tijdig: het energieteam van Leuven organsieerde een liftarme week in het stadskantoor, waarbij ze de liften versierden met afbeeldingen (zie foto) die het gebruik van de lift moest ontraden. Deze 'tijdige' actie doet mensen twee keer nadenken voordat ze de lift nemen. 

 

Heb jij nog een beter voorbeeld? We zijn benieuwd: Stuur het ons door, de beste inzending(en) zetten we in de schijnwerpers op deze blog en, wie weet, ook in de Europese brochure!

 

* Een verkorte versie van deze tekst verscheen eerder in de nieuwsbrief voor energieteamleden (augustus 2016).

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand