Welcome to save@work - helping offices to save energy and cut carbon.

"Frågesport ", den tredje utmaningen i Ungern

Blog 12 photo1Skrivet av: Green Dependent Institute, Ungern

Green Dependent Institute, som är den ungerska partner i Miljökloka kontor, har satt ihop en "energibesparing-på-kontor-frågesport” åt Energiteamen och övriga medarbetare i de tävlande byggnaderna och kallat det för den tredje utmaningen. Eftersom alla gillar frågesporter så var vi säkra på att det skulle bli en stor succé… och vi hade rätt!


Utmaningen bestod av två delar: först fick medlemmarna i varje energiteam fylla i en frågesport tillsammans, sen skulle energiteamet uppmuntra sina kollegor att göra samma sak – fast individuellt – och om möjligt skapa ett litet event i samband med detta. Vid den första delen låg fokus på att se hur många rätta svar energiteamen fick, men vid den andra delen rättade vi inte svaren – det fick respektive energiteam sköta själva - istället låg tyngdpunkten på hur kreativt och framgångsrikt man marknadsförde aktiviteten i själva byggnaden. De två delarna i utmaningen hade olika deadlines, vi gav inte de rätta svaren till energiteamen förrän de lämnat in sina egna svar. Utmaningen rullade i två månader för att alla skulle ha tillräckligt med tid för förberedelser. Under den här perioden låg jul- och nyårshelgerna så de energiteam som ville kunde få julfirandet att bli lite mer miljövänligt.
Frågorna var till största delen baserade på den information som finns i de utskickade kampanjråden, den strategiska handboken och i Gröna Klick, så frågesporten bidrog till att marknadsföra dessa verktyg än en gång. Energiteamen gjorde så bra ifrån sig att vi inte kunde låta bli att ge ett pris till alla som besvarade frågesporten. Utan undantag nådde de minst 85%!


Blog 12 photo2Den byggnad som vann första pris utifrån hur väl de informerat och marknadsfört frågesporten hade ordnat ett julfirande där de drack fairtrade-te som de vunnit i en tidigare tävling. De anställda hade bakat några kakor och tände ljus. Energiteamet berättade i sin rapport att nästan alla deltog i firandet, energiförbrukningen minskade avsevärt just den dagen. Som avslutning besvarade 94% av de anställda i frågesporten.
Andra byggnader valde att informera om frågesportens online, via epost eller genom att dela en länk till den elektroniska version av frågesport de tagit fram. Alla byggnader rättade de ifyllda frågesporterna och delade ut små priser till deltagarna, som tex Miljökloka-kontor-muggar till de som var bäst. För att belöna de deltagande byggnaderna för sin insats fick de kuponger som kan användas för inköp av energibesparande utrustning.

 

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand