Welcome to save@work - helping offices to save energy and cut carbon.

Är det värt det?

Gästbloggare Dave Bailey, medlem i Miljökloka kontors energiteam på Lantmäteriet i Telford.skarm

Vi fick en fråga skickad till oss nyligen angående att vi bett vår personal stänga av dataskärmarna inte bara när man går från jobbet, utan även när man lämnar sitt skrivbord bara några minuter. Dagens skärmar är ganska energieffektiva, så frågan var hur stor skillnad detta gör och om det är värt ansträngningen att påminna om detta hela tiden? Nåväl, vi gjorde lite beräkningar och kom fram till följande slutsats (trumvirvel tack):
Nej, det är inte värt det… om du bara menar 1 datorskärm. Men det här kom vi fram till:
I standby-läge (när den lilla strömlampan lyser orange) så använder våra Dell-skärmar endast en endaste Watt (enligt CNET). Energianvändning mäts i kilowattimmar (kWh). 1 kWh motsvarar den mängd energi man använder en 1000-Watts-apparat i en timme. För att ge en uppfattning om hur mycket det är kommer här några ungefärliga exempel på hur snabbt olika apparater använder 1 kWh:
• En full diskmaskins- eller tvättmaskins-cykel
• 3 timmars tittande på en plasma TV
• 1-2 dagar på en laptop
• Koka 10 kannor te
• 1 timmes strykande
• Driva en kyl/frys i ungefär 3 timmar
En av våra skärmar skulle behöva stå på i standby i 1000 timmar (ungefär 41,5 dagar) för att använda 1 kWh energi. Inte mycket för en enda, men vi använder inte bara en skärm. Två skärmar skulle konsumera upp det på 500 timmar. Fyra skärmar på 250 timmar. Telfords-kontoret använder just nu ungefär 490 skärmar. Om alla lämnas på i standby skulle de använda 1 kWh energi på 2 timmar. Man lämnar skrivbordet och lämnar skärmen på 3 minuter nu, och 10 minuter då, ett 1-timmars möte någon annanstans och energianvändningen fortsätter sålunda ticka på.
Telfordskontoret är ganska litet, hela organisationen har cirka 4500 anställda vilket motsvarar 9000 skärmar. Så många skärmar stående på standby når 1 kWh redan under 7 minuter. Lantmäteriet är ganska litet i kontorssammanhang i Storbritannien - tänk hur snabbt energianvändningen sticker iväg i hela Storbritannien? Och sen, alla skärmar som finns i hela världen, och många av dem är inte alls lika effektiva som våra Dell-skärmar.
Det här understryker hela poängen runt budskapet från Miljökloka kontor-tävlingen – små beteendeförändringar kan ge stora effekter. Att stänga av skärmarna när vi inte använder dem kommer kanske inte göra avgörande skillnader i själva tävlingen, men det är inte det som är poängen. Poängen är att desto fler av oss anammar dessa vanor, desto större skillnad kan vi göra. Dessutom kan de här vanorna användas hemma med – den genomsnittliga kostnaden för elenergi i Storbritannien är mellan 1,10 -1,40 kr per kWh – inte mycket om man bara pratar om en eller två enstaka apparater, men ju mer medveten du är om var du kan spara (stänga av skärmar eller dra ur kontakter) desto mer kommer dessa små besparingar bygga på varandra över tid.
Vad som gäller i slutänden är detta: om det lyser en standby-lampa, så används det elenergi och oavsett hur lite eller inte, stäng av helt så sparar det energi, minskar klimatpåverkan och minskar kostnaderna.

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand