Welcome to save@work - helping offices to save energy and cut carbon.

Nä - nu blommar det!

Kontorsmiljö – grönska överallt

Växter inne på kontoret och utanför kontorsbyggnaden har en hel del positiva effekter, inte bara på luftkvalitet och på ditt humör, men också på din hälsa, din stressnivå och produktivitet – för att inte tala om din elräkning! Ha tipsen nedan i åtanke för att göra kontoret mer grönt.

Börja med ditt skrivbord – Placera växter på eller i närheten av ditt skrivbord, be kollegorna att göra detsamma. Läs mer om att välja en bra kontorsväxt och vilket effekter det kan få. Sätt även ut gröna växter i andra utrymmen inomhus, så som atrium, lobby osv.  Grönska, växter, trädgårdar eller en utsikt med träd utanför har visat sig vara till fördel mentalt för människor. Det minskar stress och ökar vår koncentrationsförmåga.

  1. Kyl interiörer med skuggning och avdunstning – solvärme som absorberas genom fönster och tak kan öka kostnaderna för kylning, och genom att se till att det finns skugga på byggnaden kan värmeinstrålningen från solgass minskas. Genom att använda växter för skuggning istället för skärmar, kommer du ha lite natur i byggnaden. Oavsett om du har träd eller små krukväxter nära ett fönster, kan de ge betydande skugga hela dagen och därmed minska behovet av alternativ skuggning.

Gröna växter kyler också ner lokaler inomhus via avdunstning, vilket kan sänka lufttemperaturen på kontor med upp till fem grader. I en kontorsbyggnad kan växters avdunstning bidra till en luftfuktighetsnivå som matchar det rekommenderade intervallet för människor på 40-60 procent.

  1. Glöm inte omgivningarna utanför kontorsbyggnaden - En väl utformad och välskött utomhusmiljö är inte bara estetiskt, men kan också hjälpa dig att spara energi genom att minska kostnader för värme och kyla (beroende på storleken på byggnaden, naturligtvis). Forskning visar att temperaturerna under sommardagtid kan vara 1,5-3° C kallare i trädskuggade områden än i miljöer utan träd.
  2. Plantera fler träd - Som redan nämnts är skugga viktigt: det kan skydda kontorsbyggnaden från intensiv sol under somrarna (då mindre kylning krävs) och skydda från kalla vindar under vintrarna.
    1. Överväga att göraAntingen inre eller yttre levande gröna väggar eller vertikala trädgårdar, som bevattnas med ett vertikalt droppbevattningssystem, kyla luften på ett naturligt sätt under de varma sommarmånaderna. Gröna ytterväggar minskar också väggens yttemperaturer vilket resulterar i betydande energibesparingar och minskade kylkostnader. På vintern fungerar de som isolering, vilket minskar uppvärmningskostnaderna.
    2. Samla upp regnvatten


Omvandla dina oanvända utrymmen (tomma bakgårdar, asfalterade främre områden osv) till parker eller allmänna trädgårdar.

Topp tips för vinnare

  • Gröna tak (tak täckta med levande växter) kan förbättra isoleringen, öka avdunstningen och kyla byggnaden uppifrån, vilket minskar koldioxidutsläppen och energikostnaderna.

Du kan också

  • … tänka på att anlägga en ätbar trädgård, antingen runt byggnaden eller på taket!

Visste du?

gronskaFör fler tips och idéer:

http://energy.gov/articles/energy-saver-101-infographic-landscaping

Källor: http://greenplantsforgreenbuildings.org/resources/benefits-of-green-plants/

http://www.plantcultureinc.com/whygreen.html

http://energy.gov/energysaver/landscaping-shade

http://www.theguardian.com/sustainable-business/offices-roofs-edible-garden-sustainable-cities

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it.

I understand